Nalaganje dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Sokolska akademija Maribor 2021

4 oktobra, 2021 @ 8:00 - 17:00

SPOROČILO ZA JAVNOST

Maribor, Ljubljana, 1. oktober 2021 – V Mariboru je danes potekala sokolska akademija, s katero so obeležili sto let mariborskega zleta (1920), izid knjige Sokoli v filateliji in prvič v zgodovini Dan slovenskega sokolstva.

V mariborski Osnovni šoli borcev za severno mejo so organizatorji, Sokolska zveza Slovenije, Zveza društev General Maister in Filatelistična zveza Slovenije, pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Boruta Pahorja in župana Mestne občine Maribor Saša Arsenoviča pripravili sokolsko akademijo. Tako so prvič obeležili Dan slovenskega sokolstva, ki bo odslej sokolski praznik. Ta datum, prvi oktober, se navezuje na dva zgodovinsko pomembna dogodka: na ustanovitev prvega sokolskega društva na Slovenskem (Južni Sokol leta 1863), in na ustanovitev Slovenske Sokolske zveze leta (1905).

Na prireditvi so zbrane nagovorili Lučka Lazarev Šerbec, ravnateljica OŠ borcev za severno mejo in predsednica Zveze društev general Maister, Viktorija Pečnikar Oblak, starosta Sokolske zveze Slovenije in dr. Samo Peter Medved, podžupan Mestne občine Maribor. Vsi po vrsti so poudarili vlogo sokolskega gibanja v slovenski zgodovini.

Starosta Sokolste zveze Slovenije se je s spominskim kovancem zahvalila svojemu predhodniku, dr. Hermanu Berčiču, za opravljeno predano delo.

Sokolska društva po vsej Sloveniji s srčno predanostjo vzgajajo naraščajnike in se močno zavedajo odgovornega poslanstva. Štirje temelji slovenskega sokolstva – redna telesna vadba, pokončna, odgovorna in delovna sokolska nrav,  ljubezen do domovine in  demokratičnost – so bili postavljeni že davnega leta 1863. V vsej svoji popolnosti so preživeli vse viharje in v društvih živijo še danes.

Dr. Rok Lampe je skozi kratek oris zgodovine sokolsva predstavil izvirno knjigo Sokoli v filateliji. V njej avtor dokumentira sokolstvo z bogatim slikovnim gradivom in bralca popelje v čare filatelije.

Občinstvu so se predstavili: Športno društvo Partizan Sevnica, Judo klub Železničar Maribor, Telovadno društvo Sokol Brežice in Športno društvo Sokol Ljubljana. Vse je potekalo pod budnim očesom članov Metliških sokolov v značinih krojih (uniformah). Gledalci so uživali so v prikazih sokolskih vaj, gimnastičnih nastopov in vadbe inkluzivnega juda. Živopisni program je povezovalo občuteno petje otroškega in mladinskega zbora OŠ borcev za severno mejo. Na »odru« so blesteli vsi, od najmlajših do veteranov, ki so s svojo točko na bradlji poželi bučen aplavz.

Sodelujoči so se razšli z zavezo: vidimo se čez eno leto, v še večjem številu, saj verjamemo, da takrat med nami ne bo več virusa, ki bi nas tak kruto omejeval.

Katarina Bajželj, Sokolska zveza Slovenije

Podrobnosti

Datum:
4 oktobra, 2021
Ura:
8:00 - 17:00